News & Trends
View AllCzarny Piątek rokrocznie zdobywa serca Polaków, stając się w świecie e-commerce synonimem gorączki zakupowej i rekordów sprzedażowych. Konsumenci oczekują tego…
W erze komercyjnego szaleństwa, jakim niewątpliwie jest Black Friday, każdy segment rynku staje przed wyjątkowym wyzwaniem. W świecie kawy, gdzie…
Hario to japońska firma produkująca akcesoria do alternatywnych metod parzenia kawy. W 2021 roku obchodzi setną rocznicę powstania i z tej okazji przypominamy historię marki oraz jej początki, które, co ciekawe, nie miały wiele wspólnego z produkcją akcesoriów kawowych, które zrewolucjonizowały sposób picia kawy na całym świecie.
Kombucha – znana też jako grzyb herbaciany, który w istocie grzybem nie jest – to rodzaj symbiotycznej kolonii drożdży i bakterii. I chociaż drożdże zalicza się do grzybów, to kombucha jest czymś zdecydowanie bardziej złożonym.
W czasie obostrzeń dla branży gastronomicznej, najważniejszą wizytówką kawiarni była jakość serwowanej na wynos kawy. Skupianie się na dezynfekcji lokalu i zapewnienie bezpieczeństwa gościom stało się bezwzględnym priorytetem właścicieli kawiarni, knajp i restauracji. W okresie rozluźniania obostrzeń gastronomia musiała szybko przygotować się na nowe otwarcie i przeprowadzić wiosenne porządki za barem. Jak w takim razie zadbać o czystość lokalu sprawnie i skutecznie? Na co zwrócić uwagę, by mieć gwarancję, że przyrządzenie kawy będzie czystą przyjemnością? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.
Coraz częściej, bariści, zamiast krótkiego hasła “Poproszę cappuccino!”, słyszą od klientów, którzy…
Branża kawowa ma na sumieniu wiele praktyk, których oddziaływanie na środowisko jest co najmniej wątpliwe. Po pierwsze, zużywamy ogromne ilości wody w procesie produkcji. Po drugie, jesteśmy odpowiedzialni za powstawanie śladu węglowego, czyli emisję gazów cieplarnianych, zarówno w procesach około produkcyjnych, jak i podczas transportu. Z okołozwrotnikowych farm ziarna muszą trafić do palarni, a następnie do kawiarni i sklepów.
Ekspres to dla wielu serce kawowego baru i najważniejsze urządzenie w całej kawiarni. Dzięki niemu możemy przygotowywać espresso i spieniać mleko, a tym samym po prostu prowadzić kawiarniany biznes. Wybór odpowiedniego urządzenia to niejednokrotnie decyzja na lata, dlatego warto rozważyć wszystkie czynniki, które mają na nią wpływ.
W poprzednich artykułach dzieliliśmy się z Wami wiedzą na temat wprowadzania kawy i akcesoriów do lokali gastronomicznych. Kontynuując sprzedażową serię…
Czarny Piątek rokrocznie zdobywa serca Polaków, stając się w świecie e-commerce synonimem gorączki zakupowej i rekordów sprzedażowych. Konsumenci oczekują tego…
W erze komercyjnego szaleństwa, jakim niewątpliwie jest Black Friday, każdy segment rynku staje przed wyjątkowym wyzwaniem. W świecie kawy, gdzie…