News & Trends

View All
ekspres w kawiarni Znajdź swój profil działalności

W czasie obostrzeń dla branży gastronomicznej, najważniejszą wizytówką kawiarni była jakość serwowanej na wynos kawy. Skupianie się na dezynfekcji lokalu i zapewnienie bezpieczeństwa gościom stało się bezwzględnym priorytetem właścicieli kawiarni, knajp i restauracji. W okresie rozluźniania obostrzeń gastronomia musiała szybko przygotować się na nowe otwarcie i przeprowadzić wiosenne porządki za barem. Jak w takim razie zadbać o czystość lokalu sprawnie i skutecznie? Na co zwrócić uwagę, by mieć gwarancję, że przyrządzenie kawy będzie czystą przyjemnością? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.

Trendy

Branża kawowa ma na sumieniu wiele praktyk, których oddziaływanie na środowisko jest co najmniej wątpliwe. Po pierwsze, zużywamy ogromne ilości wody w procesie produkcji. Po drugie, jesteśmy odpowiedzialni za powstawanie śladu węglowego, czyli emisję gazów cieplarnianych, zarówno w procesach około produkcyjnych, jak i podczas transportu. Z okołozwrotnikowych farm ziarna muszą trafić do palarni, a następnie do kawiarni i sklepów.

Akcesoria

Ekspres to dla wielu serce kawowego baru i najważniejsze urządzenie w całej kawiarni. Dzięki niemu możemy przygotowywać espresso i spieniać mleko, a tym samym po prostu prowadzić kawiarniany biznes. Wybór odpowiedniego urządzenia to niejednokrotnie decyzja na lata, dlatego warto rozważyć wszystkie czynniki, które mają na nią wpływ.