News & Trends
View AllEspresso italiano zostało oczywiście oficjalnie zdefiniowane, a Istituto Nazionale Espresso Italiano wymienia producentów maszyn i kawy spełniających ich warunki. Zacznijmy…
Co kryje się za tajemniczymi pojęciami myta/naturalna i na czym polega obróbka kawy? Czy ta sama kawa może mieć całkowicie różne smaki?
Espresso italiano zostało oczywiście oficjalnie zdefiniowane, a Istituto Nazionale Espresso Italiano wymienia producentów maszyn i kawy spełniających ich warunki. Zacznijmy…
Co kryje się za tajemniczymi pojęciami myta/naturalna i na czym polega obróbka kawy? Czy ta sama kawa może mieć całkowicie różne smaki?
Latest
Coraz częściej, bariści, zamiast krótkiego hasła “Poproszę cappuccino!”, słyszą od klientów, którzy zawitali w progi…
Branża kawowa ma na sumieniu wiele praktyk, których oddziaływanie na środowisko jest co najmniej wątpliwe. Po pierwsze, zużywamy ogromne ilości wody w procesie produkcji. Po drugie, jesteśmy odpowiedzialni za powstawanie śladu węglowego, czyli emisję gazów cieplarnianych, zarówno w procesach około produkcyjnych, jak i podczas transportu. Z okołozwrotnikowych farm ziarna muszą trafić do palarni, a następnie do kawiarni i sklepów.