News & Trends
View AllSpełniasz swoje marzenie: porzucasz pracę, spisujesz pomysły, zbierasz hajsy, znajdujesz idealny lokal i otwierasz kawiarnię. Brzmi jak sen, ale żeby…
Jak prowadzić gastronomię z sukcesem? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć, jeśli nie chcesz zamknąć lokalu po pół roku. Muszę przyznać,…
Spełniasz swoje marzenie: porzucasz pracę, spisujesz pomysły, zbierasz hajsy, znajdujesz idealny lokal i otwierasz kawiarnię. Brzmi jak sen, ale żeby…
Jak prowadzić gastronomię z sukcesem? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć, jeśli nie chcesz zamknąć lokalu po pół roku. Muszę przyznać,…
Latest
Jest rok 1926, Livorno na zachodzie Włoch. Bar Roma – kawiarnia znajdująca się przy centralnym placu miasta – tętni życiem. To miejsce, obok kilku innych, które zapisały się w historii miasta, jest na początku XX w. ważnym punktem spotkań kulturalnej śmietanki. Położone na wybrzeżu Toskanii miasto było jednym z pierwszych we Włoszech, do których sprowadzono kawę – kultura serwowania tego napoju sięga tu XVII w. Kawa serwowana w Barze Roma pochodzi ze sklepu braci Antonio i Luigi Meschini,