Skupianie się na dezynfekcji lokalu i zapewnienie bezpieczeństwa gościom stało w ostatnich latach się bezwzględnym priorytetem właścicieli kawiarni, knajp i restauracji. Jak w takim razie zadbać o czystość lokalu sprawnie i skutecznie? Na co zwrócić uwagę, by mieć gwarancję, że przyrządzenie kawy będzie czystą przyjemnością? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.
Zasada I: Regularnie wymieniaj filtry do wody
Kawa w ponad 90 proc. składa się z wody – jej jakość wpływa więc na smak finalnego naparu w filiżance równie mocno, jak same ziarna użyte do jej przygotowania czy sposób mielenia. Regularna wymiana i konserwacja filtrów oczyszczających wodę w kawiarni to podstawowa gwarancja zarówno higieny, jak i smaku.
Więcej o wodzie do kawy i jej optymalnych parametrach przeczytacie tutaj.
Odpowiedni system filtrujący umożliwi nie tylko poprawę walorów smakowych napojów, ale również redukcję osadu na urządzeniach w kawiarni, a co za tym idzie ich wolniejsze zużycie. O regularnej wymianie filtrów powinniście pamiętać także wtedy, gdy przez dłuższy czas nie są używane. Tracą wówczas swoje właściwości i po dwóch tygodniach przestoju kwalifikują się już do wymiany. Woda pozostała w nieużywanym filtrze będzie go zużywać, a po ponownym uruchomieniu po dłuższej przerwie, osad ze stojącej cieczy od razu wpłynie do ekspresu i osadzi się na jego delikatnych częściach, jak np. elektrozawory.
Skąd mieć pewność, kiedy dany filtr należy wymienić? Zazwyczaj żywotność filtrów to kilka miesięcy, ale najlepiej zapoznać się z wytycznymi producenta danego urządzenia i postępować zgodnie z nimi. Ilość wody, którą dany filtr jest w stanie przepuścić w czasie swojej żywotności jest zawsze dokładnie oznaczona.
Pod system filtracji można podpiąć nie tylko ekspres, ale także takie urządzenia jak zmywarka czy kostkarka do lodu. Istotne będzie wówczas dobranie odpowiedniej wydajności filtra.
Jak dobrać odpowiedni filtr do potrzeb Waszego lokalu? Sprawdźcie tutaj.
Zasada II: Dbaj o ekspres
Filtrowana woda, to dopiero pierwszy krok na drodze do czystości kawiarni. Równie istotne jest także dbanie o higienę samego ekspresu. Na zewnątrz urządzenia powinniśmy zacząć od usunięcia zaschniętego mleka, resztek kawy czy prostu kurzu. Do tego celu świetnie nadadzą się ściereczki do czyszczenia Urnex Café Wipz. Pomogą one wyczyścić powierzchnię ekspresu, pojemniki na ziarno czy ladę w kawiarni i dodać im blasku. Warto mieć także zawsze pod ręką ściereczki z mikrofibry, które pomagają na bieżąco utrzymać porządek stanowiska pracy baristy.
Najbardziej narażone na codzienną eksploatację w ekspresie są grupy zaparzające – do ich pielęgnacji warto zaopatrzyć się w niezawodny środek do czyszczenia sprzętów z osadów kawowych – Urnex Cafiza. Przyda się także szczotka do czyszczenia pryszniców lub nieco bardziej zaawansowane urządzenie – Espazzola Grouphead, które skutecznie zastępuje wspomniane szczotki i jest zdecydowanie łatwiejsze w obsłudze. Gumowa końcówka dokładnie czyści prysznic i jego okolice, usuwając zatłuszczenia czy resztki kawy. Czyszczenie grupy w ekspresach kolbowych powinno być przeprowadzane regularnie, najlepiej na koniec każdego dnia pracy kawiarni.
Kawy mleczne stanowią do 80 proc. sprzedawanych w kawiarniach napojów. Ich popularność wiąże się jednocześnie z intensywną eksploatacją dysz, przystawek do cappuccino, czy automatycznych spieniaczy. Rezultatem może być nieprzyjemny osad z mleka, który często pojawia się również w dzbankach do spieniania. Można go usunąć przy pomocy specjalistycznych płynów, które ułatwiają rozpuszczenie się osadu, jak np. Urnex Rinza. W codziennej pielęgnacji ekspresu kolbowego pomaga regularność – po każdym użyciu dyszy należy ją wytrzeć do czysta lekko wilgotną ścierką i przedmuchać parą, odkręcając zawór na kilka sekund.
Zasada III: Czyść młynek regularnie
Sprawny i czysty ekspres to połowa sukcesu. Nie można zapominać o drugim, równie istotnym urządzeniu w kawiarni, czyli młynku. Dla właściwej eksploatacji młynka niezwykle istotne jest to, żeby zawsze korzystać z dobrej kawy. Ziarna wysokiej jakości, odpowiednio wypalone (czyli nie takie, które podczas wypalania zostały wręcz spalone w wyniku czego pokryły się dużą ilością olejków), będą dla żaren młynka znacznie bezpieczniejsze. A to właśnie żarna są sercem młynka – odpowiadają za jakość przemiału, która przekłada się na smak i aromat espresso.
Kolejny krok to dobór odpowiedniego środka czyszczącego – aby skutecznie pozbyć się osadów i olejków wytrącających się na żarnach sprawdzi się środek czyszczący w postaci granulatu, np. Urnex Grindz – wystarczy przepuścić go przez młynek w taki sam sposób w jaki mielona jest kawa – i gotowe! Dzięki całkowicie naturalnemu składowi można go używać pomiędzy kolejnymi mieleniami kawy bez konieczności wyłączania młynka z użycia.
Przy okazji zmiany ziarna powinno się jednak rozkręcić młynek i dokładnie oczyścić żarna z osadzającego się kawowego pyłu. Czas mniejszego ruchu można też poświęcić na prawidłowe skalibrowanie młynka i zadbać o zbieżność żaren – ma to wpływ na ekstrakcję kawy.