Szukasz idealnego balansu między jakością a ceną kawy? Jeśli tak, Arcaffè jest idealną opcją dla Ciebie. To rodzinna włoska marka o wieloletniej tradycji, specjalizująca się w produkcji kaw do espresso, których smak przywiedzie Twoim klientom na myśl upragnione włoskie wakacje, a pracownikom doda energii.

Arcaffè zostało założone w Livorno, niedaleko Florencji w Toskanii, przez rodzinę Meschini zajmującą się paleniem kawy od 1895 roku! Prunella Meschini, stojąca obecnie na czele firmy, reprezentuje piąte pokolenie, łączące tradycję i innowację. Wszystkie kawy są palone oddzielnie, a następnie mieszane w celu uzyskania receptur zaspokajających wszystkie potrzeby klientów. Mieszanki są typowo włoskie, ale opracowane tak, aby zaspokoić nowoczesne gusta międzynarodowej klienteli.

Flagowe produkty Arcaffè to 100-procentowe arabiki wybierane do zaparzania w ekspresach profesjonalnych w kawiarniach, restauracjach, biurach oraz przez klientów indywidualnych. Te bestsellery to Roma – bardzo klasyczna w smaku i Mokacrema – z większą dozą kwasowości. 

Roma

W 1926 roku bracia Meschini zostali poproszeni o stworzenie specjalnej mieszanki espresso dla słynnej kawiarni zlokalizowanej w centrum Livorno. Kawiarnia nazywała się Bar Roma i tak też nazwana została najwyższej jakości mieszanka arabik. Powstaje z niej bardzo słodkie espresso o gładkiej teksturze, w nutach smakowych pojawia się toffee.

  • 100% arabica
  • Słodka, o nutach toffee 
  • Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g

Mokacrema

Mokacrema to powstała w 1949 roku receptura na mieszankę kaw z Salwadoru, Brazylii i Etiopii. Dzięki dużej zawartości kawy uprawianej na dużych wysokościach, mieszanka ta jest bardzo aromatyczna, delikatna i kwaskowa, o cytrusowych nutach.

  • 100% arabica
  • Delikatna, kwasowa, cytrusowa
  • Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g

Elba

Najmłodszą, powstałą w 2023 roku, mieszanką arabik jest Elba. To łatwa w przygotowaniu kawa do espresso i cappuccino – bardzo dobrze łączy się z mlekiem. Blend nazwany na cześć największej i najbardziej znanej wyspy archipelagu Toskanii, ma na celu sprawić, aby kawa była przyjemna w odbiorze i łatwa do zrozumienia dla każdego. Dzięki swojemu składowi Elba oferuje bardzo zrównoważony smak. W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty mlecznej czekolady.

  • 100% arabica
  • Czekoladowa, idealna do kaw mlecznych
  • Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g

Pozostałe blendy Arcaffe zawierają robustę, dzięki czemu mają więcej kofeiny i odrobinę charakterystycznej goryczki, której poszukują miłośnicy włoskiej kawy. Jeśli chcesz aby pijąc kawę w Twoim lokalu, klienci poczuli się jak na włoskim piazza – te kawy to najprostsze rozwiązanie!

Margò

Margò powstała kiedy w 1967 roku na rynku pojawiła się potrzeba intensywnej i kremowej kawy. Rodzina Meschini odpowiedziała swoją najmocniejszą dotychczas kawą, sporządzoną z arabiki zmieszanej z robustą. Margò to doskonała harmonia pomiędzy bogatym smakiem i intensywną treścią.

  • 50% arabica 50% robusta 
  • Intensywna i kremowa
  • Dostępna w opakowaniu 1kg

Gorgona

Gorgona, mieszanka z 1988 roku, w nutach smakowych ma wanilię i gorzką czekoladę. Enrico Meschini wykorzystał swoje naukowe podejście do stworzenia tej zbalansowanej kawy, której nazwa pochodzi od jednej z najważniejszych wysp archipelagu Toskanii: Gorgony. Składająca się w 85% z arabiki i 15% Robusty, została opracowana z myślą o miłośnikach bardziej intensywnych smaków.

  • 85% arabica 15% robusta 
  • Intensywna, zbalansowana, waniliowo-czekoladowa
  • Dostępna w opakowaniu 1kg

Kawy Arcaffe sprzedawane są w wygodnych dla gastronomii kilogramowych opakowaniach, a także w mniejszych – 250-gramowych, które umożliwią przetestowanie wielu opcji i wybór ulubionego smaku.

Author

Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Smakoszka i miłośniczka fotografii, uzależniona od kawy, chleba i masła.