Szukasz idealnego balansu między jakością a ceną kawy? Jeśli tak, Arcaffè jest idealną opcją dla Ciebie. To rodzinna włoska marka o wieloletniej tradycji, specjalizująca się w produkcji kaw do espresso, których smak przywiedzie Twoim klientom na myśl upragnione włoskie wakacje, a pracownikom doda energii.
Arcaffè zostało założone w Livorno, niedaleko Florencji w Toskanii, przez rodzinę Meschini zajmującą się paleniem kawy od 1895 roku! Prunella Meschini, stojąca obecnie na czele firmy, reprezentuje piąte pokolenie, łączące tradycję i innowację. Wszystkie kawy są palone oddzielnie, a następnie mieszane w celu uzyskania receptur zaspokajających wszystkie potrzeby klientów. Mieszanki są typowo włoskie, ale opracowane tak, aby zaspokoić nowoczesne gusta międzynarodowej klienteli.
Flagowe produkty Arcaffè to 100-procentowe arabiki wybierane do zaparzania w ekspresach profesjonalnych w kawiarniach, restauracjach, biurach oraz przez klientów indywidualnych. Te bestsellery to Roma – bardzo klasyczna w smaku i Mokacrema – z większą dozą kwasowości.
Roma
W 1926 roku bracia Meschini zostali poproszeni o stworzenie specjalnej mieszanki espresso dla słynnej kawiarni zlokalizowanej w centrum Livorno. Kawiarnia nazywała się Bar Roma i tak też nazwana została najwyższej jakości mieszanka arabik. Powstaje z niej bardzo słodkie espresso o gładkiej teksturze, w nutach smakowych pojawia się toffee.
- 100% arabica
- Słodka, o nutach toffee
- Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g
Mokacrema
Mokacrema to powstała w 1949 roku receptura na mieszankę kaw z Salwadoru, Brazylii i Etiopii. Dzięki dużej zawartości kawy uprawianej na dużych wysokościach, mieszanka ta jest bardzo aromatyczna, delikatna i kwaskowa, o cytrusowych nutach.
- 100% arabica
- Delikatna, kwasowa, cytrusowa
- Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g
Elba
Najmłodszą, powstałą w 2023 roku, mieszanką arabik jest Elba. To łatwa w przygotowaniu kawa do espresso i cappuccino – bardzo dobrze łączy się z mlekiem. Blend nazwany na cześć największej i najbardziej znanej wyspy archipelagu Toskanii, ma na celu sprawić, aby kawa była przyjemna w odbiorze i łatwa do zrozumienia dla każdego. Dzięki swojemu składowi Elba oferuje bardzo zrównoważony smak. W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty mlecznej czekolady.
- 100% arabica
- Czekoladowa, idealna do kaw mlecznych
- Dostępna w opakowaniu 1kg oraz 250g
Pozostałe blendy Arcaffe zawierają robustę, dzięki czemu mają więcej kofeiny i odrobinę charakterystycznej goryczki, której poszukują miłośnicy włoskiej kawy. Jeśli chcesz aby pijąc kawę w Twoim lokalu, klienci poczuli się jak na włoskim piazza – te kawy to najprostsze rozwiązanie!
Margò
Margò powstała kiedy w 1967 roku na rynku pojawiła się potrzeba intensywnej i kremowej kawy. Rodzina Meschini odpowiedziała swoją najmocniejszą dotychczas kawą, sporządzoną z arabiki zmieszanej z robustą. Margò to doskonała harmonia pomiędzy bogatym smakiem i intensywną treścią.
- 50% arabica 50% robusta
- Intensywna i kremowa
- Dostępna w opakowaniu 1kg
Gorgona
Gorgona, mieszanka z 1988 roku, w nutach smakowych ma wanilię i gorzką czekoladę. Enrico Meschini wykorzystał swoje naukowe podejście do stworzenia tej zbalansowanej kawy, której nazwa pochodzi od jednej z najważniejszych wysp archipelagu Toskanii: Gorgony. Składająca się w 85% z arabiki i 15% Robusty, została opracowana z myślą o miłośnikach bardziej intensywnych smaków.
- 85% arabica 15% robusta
- Intensywna, zbalansowana, waniliowo-czekoladowa
- Dostępna w opakowaniu 1kg
Kawy Arcaffe sprzedawane są w wygodnych dla gastronomii kilogramowych opakowaniach, a także w mniejszych – 250-gramowych, które umożliwią przetestowanie wielu opcji i wybór ulubionego smaku.