World of Coffee to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży kawy specialty, które oferuje możliwość spotkań na żywo i rozwijania więzi z klientami i dostawcami a także niepowtarzalną okazję do zapoznania się z najnowszymi trendami i innowacjami. Ekipa Coffeedesk co roku jest obecna na WOC, co jest strategicznym krokiem utrzymującym i umacniającym naszą pozycję na rynku oraz pozwalającym nam rozwijać ofertę dla kanałów sprzedaży B2B, ze szczególnym naciskiem na kanał HoReCa.

fot. World of Coffee (worldofcoffee.org)

Co w kawie piszczy?

World of Coffee zrzeszające producentów i dystrybutorów kawy i sprzętu do jej parzenia to doskonała okazja do prezentacji nowych produktów szerokiej publiczności. Marki robią wszystko, żeby zdążyć z najważniejszymi nowinkami przed tym deadline’m. Można być pewnym, że przechadzając się po stoiskach można będzie wypatrzeć ulepszone wersje sprzętów, nowe wersje kolorystyczne i zupełnie nieznane jeszcze innowacje. Uważnie wypatrujemy ich przez cały czas trwania wydarzenia, a dodatkowo bacznie przyglądamy się wynikom Best New Product – konkursu na najlepsze nowe produkty organizowanego co roku przez Specialty Coffee Association.

Najlepsze nowe produkty

SCA przyznaje nagrody w kilku kategoriach. W tym roku najważniejsze dla konsumentów wyróżnienie, czyli Consumer Coffee Preparation & Serving zdobył Fellow i ich Aiden Precision Coffee Maker, czyli przełomowy ekspres przelewowy, który już niebawem będzie dostępny w Coffeedesk. 

Swoją kategorię mają także produkty specialty nie będące kawą – w zeszłym roku tę nagrodę zdobyło kakao specialty, a w tym – napój roślinny z grochu DRYK Pea Barista. DRYK to marka napojów roślinnych z Danii, która powstała z zamiarem troski o klimat. Nas w tej marce zachwyciło, że jej częściowymi udziałowcami są rolnicy odpowiedzialni za dostarczanie owsa czy grochu do produkcji nie-mleka! Dzięki swojej wiarygodności, ale też przede wszystkim – doskonałej jakości (wiemy co  mówimy, używamy DRYKa w Coffeedeskowych kawiarniach) DRYK zdobywa coraz większe zaufanie klientów. Więcej o DRYKu i nie-mlecznej rewolucji przeczytacie w tym artykule.

SCA wyróżnia także wyjątkowe dodatki do kawy – w 2024 nagrodę otrzymał syrop popcornowy od firmy Sweetbird, czy akcesoria – w tym roku Vibra Tamper. Pełna lista zwycięzców dostępna jest na stronie WOC.

Team Coffeedesk w Kopenhadze

Na World of Coffee 2024 w Kopenhadze obecny był nasz team zakupowy, śledzący nowości, które możemy wprowadzić do oferty, nie zabrakło także przedstawicieli sprzedaży, którzy skupiali się na networkingu, budowaniu relacji i poznawaniu nowych graczy w branży. Zapytaliśmy ich o doświadczenia z WOC:

Agnieszka Sankiewicz, przedstawicielka Sales Team:
WOC w Kopenhadze to pierwszy tego typu event, w którym uczestniczyłam. Jestem początkującym handlowcem, więc obecność na WOC’u była podwójnie ekscytująca. To fantastyczna okazja, aby poznać ludzi, z którymi się na co dzień pracuje. Dla mnie, jako handlowca, możliwość spotkania naszych partnerów biznesowych to kolejny krok do przodu w naszej współpracy. Kolejny plus uczestniczenia na takim evencie to możliwość pozyskania nowych potencjalnych klientów. Nawet krótka rozmowa i wymiana wizytówek, może być początkiem bardzo ciekawej i długiej współpracy. Co jeszcze daje udział w WOC? Pozytywne nastawienie. Atmosfera na takim evencie to mnóstwo pozytywnych vibów. Ludzie są bardzo przyjaźnie nastawieni, zarażają optymizmem i uśmiechem. Chyba nie widziałam żadnej osoby, która by się nie uśmiechała! Pomimo wielu godzin na nogach i zmęczenia z WOC wraca się z nowymi kontaktami, dobrym nastawieniem i sporą dozą energii do działania.

Kamil Kwietniewski, Business Development Manager:
World of Coffee, które w tym roku odbyło się w Kopenhadze, to niezwykłe wydarzenie, podczas którego w jednym miejscu spotkał się cały świat kawowy. To wspaniała okazja do spotkań z obecnymi dostawcami oraz poszukiwania nowych, interesujących produktów, które możemy zaoferować naszym klientom. Targi te są także miejscem, gdzie możemy zobaczyć innowacje produktowe w branży kawowej. Podczas tego wydarzenia miałem okazję spróbować niezliczoną ilość pysznej kawy. Jednym z ciekawszych produktów, które przyciągnęły moją uwagę, były ziarna kakaowca zaparzane jak kawa. Odkryłem także kilku interesujących producentów Chai. Na szczególną uwagę zasługiwała prezentacja systemu SYNC oferowanego przez La Marzocco oraz Hemro, producenta młynków Mahlkönig. Miałem także okazję zobaczyć młynek OMNIA – odświeżony model EK43. Jednym z najważniejszych dla mnie spotkań było spotkanie z producentem napojów roślinnych DRYK. Ich napój z grochu zdobył pierwsze miejsce w kategorii Best New Product, co jest ogromnym wyróżnieniem. Poza Targami World of Coffee, uczestniczyłem również w La Marzocco Partner Summit. Podczas tego spotkania dowiedzieliśmy się o nadchodzących inicjatywach, które planuje producent tych ekspresów. Całe wydarzenie było niezwykle inspirujące i z niecierpliwością czekam na możliwość wprowadzenia tych nowości do naszej oferty.

Rafał Aleksin, Category Manager, Kupiec:
Jako Coffeedesk, dążymy do zapewnienia naszym klientom kompleksowych rozwiązań, pomagających w serwowaniu najwyższej jakości kawy w ich obiektach. W Kopenhadze udało nam się zrealizować nasze cele zakupowe dla kanału B2B, dzięki czemu wkrótce wprowadzimy produkty:

1. Sync System od Mahlkönig i La Marzocco –  innowacyjne połączenie młynka Mahlkönig E80W Grind-by-Sync z maszyną La Marzocco (Linea PB ABR, GB5 ABR lub KB90 ABR). Dzięki synchronizacji przez aplikacje mobilne Mahlkönig Sync i La Marzocco Pro, system ten automatycznie dostosowuje grubość mielenia, co gwarantuje powtarzalność i wysoką jakość każdego espresso, praktycznie niezależnie od umiejętności baristy. Rozwiązanie to eliminuje konieczność manualnych regulacji, zapewniając spójność smaku i jakości w różnych lokalizacjach. To idealne rozwiązanie dla kawiarni i sieci kawiarni, które chcą oferować swoim klientom najlepsze możliwe doświadczenie kawowe.

2. Eureka Atom W 75 z technologią Grind-by-Weight – wyjątkowy młynek na miarę czasów w bardzo dobrej cenie. Eureka Atom W 75″ to młynek z technologią grind-by-weight, który dzięki wbudowanej wadze portafiltra mielił kawę do osiągnięcia idealnej wagi.

Nowy model posiada dotykowy ekran, który umożliwia zapisywanie różnych ustawień mielenia oraz oferuje zwiększoną produktywność przy jednoczesnym obniżeniu poboru mocy. Dzięki dokładnemu mieleniu na wagę i innym zaawansowanym funkcjom, młynek Eureka Atom W 75 zapewnia doskonałą jakość i spójność, co jest kluczowe dla profesjonalnych kawiarni dążących do perfekcji w każdym filiżance.

Naszym celem na ten rok i kolejne jest zostanie jedynym punktem kontaktowym i zakupowym dla różnych podmiotów z branży HoReCa, oferując pełen zakres produktów i rozwiązań potrzebnych do przygotowywania najlepszej możliwej kawy. Od młynków i ekspresów do kawy, po akcesoria i usługi wsparcia – chcieliśmy, aby nasi klienci mogli zaopatrzyć się we wszystko, co niezbędne, w jednym miejscu. Obecność na World of Coffee 2024 w Kopenhadze pozwoliła nam nawiązanie nowych kontaktów, zdobycie inspiracji oraz przygotowanie się do wprowadzenia najnowszych produktów, które będą wspierału naszą misję dostarczania najwyższej jakości rozwiązań kawowych do Waszych najlepszych biznesów.

Co po WOC?

Kolejne targi World of Coffee odbędą się w czerwcu 2025 w Genewie. Polecamy to wydarzenie, a w międzyczasie – zapoznanie się z produktami nagrodzonymi w tym roku i nowościami, które stopniowo będą pojawiać się w naszej ofercie i śledzenie kolejnych wpisów.

Author

Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Smakoszka i miłośniczka fotografii, uzależniona od kawy, chleba i masła.