W każdym biznesie, który zajmuje się profesjonalnym przygotowywaniem i serwowaniem potraw i napojów, idealna czystość musi być zawsze na najwyższym poziomie. Pierwszą rzeczą, na którą zwracają uwagę klienci po wejściu do lokalu gastronomicznego jest czystość. Odpowiedni porządek musi być zachowany jednak nie tylko tam gdzie sięga oceniające oko klienta, lecz również na zapleczu i kuchni. Jak wyczyścić ekspres do kawy oraz jakich profesjonalnych środków używać do konserwacji urządzeń barowych? Odpowiadamy poniżej! 

O tym jak dbać o czystość w lokalu i sprawić aby brud nie był nam straszny pisaliśmy już wcześniej, o tutaj. Dziś natomiast skupiamy się na tzw. wizytówce baristy, czyli czystości sprzętu kawowego. Za ladą barową znajdziemy liczne akcesoria i urządzenia, które na co dzień tworzą podstawę do pracy baristów. Jak już możemy się domyśleć,  odrobina ciepłej wody raz w tygodniu nie wystarczy do prawidłowego czyszczenia. Akcesoria baristy, a także ekspres do kawy i młynek wymagają codziennej konserwacji, aby uzyskać dobre espresso. Istnieją również czynności czyszczące, które muszą być wykonywane codziennie lub co tydzień, aby utrzymać sprawność maszyn i jej elementów. 

Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku

Ekspres to serce każdej kawiarni, to przy nim kumuluje się największy ruch na barze. W bardziej obleganych kawiarniach ekspresy mogą robić nawet kilka tysięcy kaw dziennie. Ważne jest więc żeby odpowiednio o niego zadbać. Tradycyjny ekspres do kawy to skomplikowane, wielopłaszczyznowe urządzenie, dlatego podzielimy jego czyszczenie na poszczególne części. Czyszczenie ekspresu kolbowebgo, to dbałość o takie aspekty jak:

Grupa

Koniecznie czyść ją codziennie – co 400 ekstrakcji (ok. 3 kg kawy) wykonaj czyszczenie za pomocą ślepego filtra i specjalnego detergentu w formie proszku lub w tabletkach. W kawiarniach coffeedesk używamy do tego cafizy. Odpowiednia konserwacja głowicy grupy jest o tyle istotna, że ekspres nie będzie równomiernie rozprowadzać wody po fusach, jeśli z sitka filtra grupy nie zostaną usunięte resztki kawy. Żeby dobrze przeprowadzić płukanie wsteczne dodaj porcję proszku Cafiza do portafiltra, w którym znajduje się ślepa kolba. Następnie włóż portafilter do grupy i uruchom system czyszczenia, jeśli twój ekspres nie posiada takiego programu, na przemian uruchamiaj cykl parzenia i wstrzymuj go na 10 sekund, powtarzając tę czynność ok. 5 razy.

Portafilter 

Portafilter jest bez wątpienia najlepszym przyjacielem baristy. Począwszy od zbierania zmielonej kawy, poprzez stabilizację tampingu, inicjowanie procesu parzenia i dozowanie espresso, portafiltr jest zawsze przy Tobie 🙂 Warto więc również w odpowiedni sposób zadbać o swojego przyjaciela! Tutaj sprawa jest jednak prosta. Do dużego pojemnika wlewamy gorącą wodę i dosypujemy ok 10 g  naszej uniwersalnej cafizy, mieszamy. Do gotowego roztworu wrzucamy portafiltry, prysznice od ekspresu, możemy również metalowe części kolby, lub inne małe metalowe elementy, które wymagają odkamienienia. Po 30 minutach opłucz wszystko pod bieżącą wodą.  

Streamer do spieniania mleka 

Nie ma nic milszego niż flat white z pięknym serduszkiem, który otrzymaliśmy od uśmiechniętego baristy. Bariści do wytworzenia idealnej gładkiej pianki do kawy używają dyszy do spieniania mleka. Jak każdy element ekspresu wymaga ona jednak odpowiedniego czyszczenia. Oczywiście po każdym użyciu należy przepuścić parę przez dyszę i następnie wytrzeć ją specjalną ścierką przeznaczoną tylko do tego. Ponadto zależnie od potrzeby raz lub dwa razy dziennie czyścimy streamer za pomocą preparatu Rinza. Do pitchera do spieniania mleka wlewamy wodę i dodajemy ok. 30 ml środka czyszczącego. Następnie “spieniamy” wodę z roztworem i pozostawiamy dyszę żeby moczyła się przez kilkanaście minut, dokładnie wycieramy. 

W kawiarniach często można zobaczyć ekspresy i młynki do kawy w ekstremalnych warunkach, które nie są ani czyszczone, ani w odpowiedni sposób konserwowane. Dlaczego jednak tak wielu baristów nadal przygotowuje kawę używając brudnych narzędzi? Niestety, wciąż zakorzeniony jest zwyczaj, zgodnie z którym czyszczenie ekspresów przelewowych lub młynka wymaga jedynie odrobiny ciepłej wody raz w tygodniu lub przetarcia wilgotną ścierką, gdy sobie o tym przypomnimy. Nic bardziej błędnego i niedopuszczalnego!

 Jak więc wyczyścić ekspres przelewowy do kawy?

Działanie ekspresu przelewowego polega na równomiernym polewaniu kawy, która umieszczona jest w koszyku, następnie napar przepływa przez filtr i kapie do termosu bądź dzbanka. Gotowa kawa może znajdować się w termosie nawet do kilku godzin dziennie, dlatego bardzo istotne jest również jego codzienna konserwacja i systematyczne odkarmianie ekspresu przelewowego. Tutaj również można używać cafizy, producenci polecają Tabz. Jedną tabletkę wkładamy do koszyka ekspresu, podkładamy dzbanek i włączamy program przygotowujący kawę. Zostawiamy na całą noc. Następnie dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą.

Jak wyczyścić młynek do kawy?

Mówi się, że młynek w procesie przygotowywania kawy jest nawet ważniejszy niż sam ekspres. Kawiarniany młynek potrafi przemielić nawet kilkadziesiąt kilogramów kawy dziennie. Żeby jak najdłużej utrzymać go w dobrym stanie należy w odpowiedni sposób o niego dbać.  Pozostałości olejów w ziarnach kawy powodują z czasem jełczenie i pleśnienie wewnątrz komory mielenia, uszkadzając świeżo zmielony proszek kawowy i skracając żywotność młynka.  W naszych kawiarniach używamy Grindz Grinder Cleaner. Wystarczy wsypać odpowiednią porcję Grindz do zbiornika, ustawić stopień mielenia na średni i zmielić produkt w urządzeniu tak, jak w przypadku kawy i gotowe!

Podsumowując z czystością i higieną się nie zadziera. Te krótkie i proste czynności konserwacyjne sprzętu kawowego  zapobiegają i eliminują problem brudu i kamienia, pozytywnie wpływając na uzyskiwany napar, oferując widoczny rezultat w oczach baristy i na kubkach smakowych klienta już od pierwszego czyszczenia. Pamiętaj, żeby sprzęty i akcesoria kawowe codziennie czyścić i odtłuszczać przy użyciu certyfikowanych detergentów – nie tylko skutecznych, ale i w 100% bezpiecznych dla człowieka i maszyny, dobrą propozycją takich preparatów są produkty firmy Urnex. 

Author

Project Manager w Coffeedesk, który odnajduje harmonię między precyzyjnym zarządzaniem a kreatywnością tworzenia treści. W pracy kieruje się zasadą “Jak nie drzwiami, to oknem”. Poza kawiarniami, niezmordowany podróżnik, student prawa, miłośnik gastronomii i niepoprawny kawosz.